Geldzaken

Hier vind je alles dat je moet weten over geldzaken in Colombia: valuta, actuele wisselkoers van de Colombiaanse peso, goedkoop geld pinnen met de laagste transactiekosten, met credit card betalen, geld overmaken naar Colombia en online vliegtickets kopen.

NaarColombia

Munteenheid

De munteenheid is de Colombiaanse Peso (COP)

De koers van de peso fluctueert rond 4000COP voor 1€. Kijk voor de actuele wisselkoers op Wisselkoers.nl

 

Werkt je pinpas in Colombia?

Over het algemeen, worden alle maestro kaarten geaccepteerd. Heeft je kaart geen chip maar een magnetische strip, dan kun je dit het beste even navragen bij je bank. Bij het warenhuis Exito, hebben wij verschillende keren problemen gehad om met de pinpas te betalen. Betaling met credit card ging daar zonder problemen. De meeste grotere Exito’s hebben wel een ATM, waar je geld kunt pinnen om contant te betalen.

Waar geld pinnen?

Op de meeste luchthavens kun je al de eerste peso’s pinnen. Verder vind je ATM’s in winkelcentra en in grotere drogisterijen waar je veilig kunt pinnen. Zorg dat de transactie helemaal is afgerond, voordat je de ATM verlaat. 

Tip: Wij hebben een keer meegemaakt dat het niet lukte om geld te pinnen. Toen wij de taal hadden veranderd van engels naar spaans lukte het wel!

Transactiekosten - maximale opname

-updated juni 2022-

De transactie kosten en maximaal op te nemen bedragen kunnen behoorlijk verschillen per bank. Bij Banco de Bogotá zijn de transactiekosten het laagst (COP 13.200 per keer) en kun je het hoogste bedrag per transactie pinnen: COP1.500.000 per keer, met een maximum van COP2.000.000 per dag.

Overige banken:

  • Banco BBVA: Max COP 400.000 per transactie en max COP 2.100.000 per dag
  • Bancolombia: Max COP 600.000 per transactie en max COP 2.700.000 per dag
  • Servibanca: Max COP 600.000 per transactie en max COP 2.000.000 per dag
  • Davivienda: Max COP 720.000 per transactie en max COP 2.700.000 per dag.

NB: Er wordt gewerkt aan een nieuwe procedure door de Superintendencia financiera, voor een maximum opname van COP 3.000.000 per transactie, om de hoge transactiekosten te vermijden, maar dat plan is nog niet geïmplementeerd.

Betalen met pinpas

Tip: als er wordt gevraagd bij betaling met pinpas: Cuenta coriente of ahorrar, betekent dit rekening courant, vs spaarrekening. 

Betalen met credit card

Je kunt in de grote steden bij de bekende supermarktketens met je credit card betalen. Ook bij de meeste grotere hotels en restaurants worden credit cards geaccepteerd. Bij credit card betalingen  in hotels, worden soms extra kosten in rekening gebracht, van 5% van het totaalbedrag. Reis je buiten de grote steden, dan worden credit cards vaak niet geaccepteerd.

Tip: als er wordt gevraagd bij betaling met creditcard: “Cuantas cuotas?” (Hoeveel termijnen), kun je “una” zeggen. Colombianen kunnen in meerdere cuotas betalen maar voor toeristen geldt 1 cuota. 

 

Contant betalen met COP of dollars?

Een betaling in dollars komt meestal een stuk duurder uit dan betaling met peso’s, door de ongunstige koers die wordt gerekend. Wil je met dollars betalen, vraag dan eerst na welke koers wordt gehanteerd. Goedkoper dan dollars omwisselen naar peso’s is om peso’s te pinnen bij de ATM.

Online vliegtickets kopen
  • Colombiaanse luchtvaartmaatschappijen, bouwen soms een extra veiligheid in bij het betalen van binnenlandse vluchten met een buitenlandse creditcard. Het kan zijn dat je creditcardbetaling dan niet geaccepteerd word. Neem in dat geval contact op met de luchtvaartmaatschappij. Check ook je email box met ongewenste berichten, want daar komen de mails soms in terecht.
  • Ook Nederlandse banken kunnen een creditcard transactie soms blokkeren, als je een ticket voor Colombia wilt boeken.
  • Boeken via een internationaal platform zoals Expedia en Skyscanner, gaat meestal probleemloos.
Geld overmaken naar Colombia

Western Union/MoneyGram
Zit je in Colombia en heb je snel geld nodig? Vraag het thuisfront dan om geld via een kantoor van Western Union of MoneyGram over te maken. Binnen enkele minuten kun jij het geld (contant) bij een van de vele vestigingen in Colombia ophalen met je identiteitsbewijs en transactienummer. Dit gaat stukken sneller dan via een bankoverschrijving.

Bankoverschrijving
Er worden kosten doorberekend aan de opdrachtgever, of aan de opdrachtgever + begunstigde. Dit is afhankelijk van de bank. Een bankoverschrijving naar internationaal georiënteerde banken zoals Bancolombia, gaat meestal ok. Wil je geld overmaken naar een minder internationaal georiënteerde bank, dan kan dit erg omslachtig zijn.