Ciudad Perdida

Geschiedenis Ciudad Perdida

Volgens de geschiedenis van Ciudad Perdida wordt de “Verloren Stad” Teyuna genoemd door de indiaanse communities. Volgens hen was de stad het centrum van een heel netwerk van dorpen van hun voorouders, de Tairona. Tijdens de Spaanse verovering, verlieten de Tairona de Verloren stad en gingen diep de Sierra Nevada in. De Wiwa, Kogi, Kankuamo en Arhuacos zijn de directe afstammelingen van de Tairona.  

Schatzoekers
In 1972 werd Ciudad Perdida herontdekt door schatzoekers. De indiaanse gemeenschappen wisten van het bestaan van de Verloren stad, maar hebben er niet over gesproken uit angst voor vele bezoekers. Nadat de Verloren Stad voor toeristen werd opengesteld, werd de hike van eind 2003 t/m 2004 gesloten. Het werd er onveilig tijdens het drugsconflict. In 2005 werd de hike weer geopend en begon het Colombiaanse leger te patrouilleren in het gebied, dat sindsdien veilig is.

Archeologische opgravingen
Het “Teyuna Archeologische Park” wordt beheerd door ICANH, het Colombiaanse instituut voor antropologie en geschiedenis. Volgens de archeologen is maar 10% van de stad uitgegraven en dit blijft ook zo. Door de indiaanse gemeenschap is er namelijk besloten dat er niet meer wordt opgegraven. In het Goudmuseum in Santa Marta en Bogotá, zijn een aantal van de archeologische opgravingen tentoongesteld, zoals aardewerk, goud en kettingen.

Lees hier meer info over de trekking naar Ciudad Perdida en handige tips om je reis naar Ciudad Perdida te plannen. Hotel nodig in Santa Marta voor of na je trip? Kijk dan hier voor de leukste hotels in Santa Marta.