Wat doen in Leticia?

[lwp_divi_breadcrumbs _builder_version=”4.24.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/lwp_divi_breadcrumbs]

Wat te doen in Leticia, in de Amazone? Er zijn genoeg leuke dingen te doen in Leticia en omgeving om je een paar dagen te kunnen vermaken. Hier vind je onze 10 tips voor de leukste dingen te doen in Leticia. 

NaarColombia

10 Tips

Must do’s

1. Bezoek 3 landen op 1 dag

Pak een boot vanaf de haven naar Isla Santa Rosa in Peru (15 min.) Je kunt daar dan meteen lunchen en de Peruaanse specialiteit ceviche proberen, o.a. bij Brisas del Amazonas. Aan de Braziliaanse kant van de grens in Tabatinga zijn veel winkels, bars en restaurantjes. Een prima plek om de populaire caipirinha cocktail te bestellen is la Komara, waar je een mooi uitzicht hebt over de Amazone rivier. Je komt er met de tuk-tuk.

Tip#1
In Brazilië en Peru zijn er andere valuta, (Real en Sol) maar je kunt meestal wel met Colombiaanse peso’s betalen. 

Tip #2
Je hoeft niet door immigratie als je alleen een dagje heen en weer gaat. Blijf je overnachten dan moet je wel door immigratie.

 

2. Spot de vele papegaaien in Parque Santander

Rond 17.00u komen massa’s papegaaien van de jungle naar het park, om daar te slapen in de bomen, een spectaculair gezicht (en geluid)! Het beste uitzicht heb je vanaf de kerktoren. Voor COP5000/€1.25 mag je naar binnen om te genieten van het beste uitzicht. Ook overdag is het park een leuke plek om het dagelijkse leven van de locals te observeren. 

 

3. Bezoek Parque Ecológico Mundo Amazónico

Wil je voor je trip in de jungle alvast een voorproefje van de natuur en cultuur van de Amazone? Bezoek dan dit park met botanische tuinen, aquarium, jungle trails en een nagebootst dorpje van een indiaanse gemeenschap. Voor het goedkoopste ticket betaal je 100.000COP/€25 inclusief transport van/naar je hotel en 140.000COP/€35 inclusief jungle trail +lunch. Je kunt er ook een nachtwandeling doen voor 120.000COP/€30. Check de website van Mundo Amazónico voor meer info.

4. Meng je tussen de locals op de markt

Wij vinden de lokale markt altijd de beste manier om een kijkje te krijgen in het leven van de locals, zo ook in Leticia! Check out de vis uit de Amazonerivier en het vele mooi gepresenteerde tropische fruit. De markt ligt dicht bij de haven en is daardoor goed te bezoeken, voordat je de boot op stapt.

5. Bezoek het Etnografische museum

In de bibliotheek van Leticia vind je het Etnografische museum. Het museum heeft een collectie objecten van de verschillende indiaanse gemeenschappen uit de Sierra Nevada de Santa Marta, Urabá en Chocó en met name van de indiaanse gemeenschappen in de Amazone, zoals de Uitoto, Yukuna en Tikuna (Magutá). Het museum is gratis toegankelijk en gesloten op zondag en zaterdagmiddag.

6. Bezoek Reserva Natural Victoria Regia

Wil je een kort tripje maken met de boot vanuit Leticia (ong. 30 min.), dan kun je dit  kleine natuurreservaat bezoeken, met de waterlelie Victoria Regia Amazónica.  De bladeren van de grootste waterlelie ter wereld kunnen wel 2 meter breed worden. Door de 5-10 cm hoge rand kunnen de bladeren een gewicht van maar liefst 40 kg dragen zonder te zinken!

7. Maak een side trip naar het Marasha natuurreservaat

In slechts een half uurtje per boot ben je bij dit natuurreservaat in Peru, waar je kunt kajakken op het meer, vogels kunt spotten en kunt vissen op piranha’s

 

8. Ga ziplinen bij natuurreservaat Tanimboca

In het natuurreservaat op 12km van Leticia (een half uur per tuk-tuk), kun je naast ziplinen andere activiteiten doen zoals kajakken en nachtwandelingen maken. Heb je altijd al ‘ns in een boomhut willen slapen dan is dit je kans, want je kunt er blijven slapen in een van deze boomhutten.

9. Overnacht bij een indiaanse gemeenschap

Een van de highlights van een reis naar de Amazone, waarbij je leert over de rituelen en over de speciale band van de gemeenschap met de natuur. Er zijn meer dan 60 inheemse stammen in de Amazone, met de Tikuna als de belangrijkste groep. Op 1.5  uur varen van Leticia liggen Mocagua en Macedonia. Op 2.5 uur varen ligt de Tikuna gemeenschap San Martín de Amacayacu. Lees hier onze tips voor bijzondere overnachtingen bij indiaanse gemeenschappen in de Amazone.

 

10. Maak een trip naar Puerto Nariño en blijf er overnachten.

Puerto Nariño is een relaxed ecodorpje op 2 uur varen van Leticia. Je kunt er op een dagtrip naar toe, maar omdat er veel te doen is in de omgeving, is het ook leuk om er te overnachten. In Puerto Nariño kun je rondslenteren en de kleurrijke huisjes met graffiti bewonderen, rivier dolfijnen spotten in het Tarapoto meer en het werk zien van de apenopvang in Maikuchiga Monkey Sanctuary.

 

Bonustip

Probeer lokale specialiteiten uit 3 landen!
Met de ligging op de grens van drie landen met hun culinaire invloeden kun je elke dag wat nieuws uitproberen in Leticia. Bij Tierras Amazónicas kun je specialiteiten uit de Colombiaanse, Peruaanse en Braziliaanse Amazone proberen. Wil je echt iets lokaals -en avontuurlijks- proberen, dan zijn er de mojojoy larven, die worden gegrild of gevuld met vis, vlees of kip en daarna worden gefrituurd.

Qua vis is de Pirarucú een aanrader. Als je niet van vis houdt, dan is er meestal wel een kip of vleesgerecht te krijgen. Lees meer over de culinaire specialiteiten van de Amazone in Amazone culinair.